EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
KURSUSTE TELLIMINE

Kursused 2012

Majutuse sooduspakkumised muuseumi partneritelt

8.-9.06. EKA Avatud Akadeemia õppejõudude seminar – metoodikad täiskasvanute koolitamises
Seminar oli suunatud õppejõududele, kes juhendavad lisaks üliõpilaste loenguid/praktikume ka koolitusi, tutvustati erinevaid koolituse metoodikaid. Õppejõud omandasid uusi ideid loengute/praktikumide läbiviimiseks just metoodikate osas. Koolitaja: Ene Hiiepuu.

EKA Avatud Akadeemia õppejõudude seminar EKA Avatud Akadeemia õppejõudude seminar

 

16.06. Laste meisterdamispäev, juhendaja graafik Britta Benno
Algus kell 12.00
Tasuta.

Meisterdamispäeva käigus õpivad lapsed meisterdama ruumilisi ehk pop-up pilte. Kursuse käigus kavandatakse ja joonistatakse pilt, lõigatakse ja kleebitakse ruumilised osad ning vormistatakse seejärel üllatusega kaardiks.
Meisterdamispäev on tasuta ja tegevus on sobilik lastele alates 6. eluaastast.

Laste meisterdamispäev Laste meisterdamispäev
Laste meisterdamispäev Laste meisterdamispäev

 

30.06. Laste graafikapäev, juhendaja graafik Britta Benno
Algus 12.00
Tasuta.

Ühepäevase kursuse raames tutvustatakse lastele kõrgtrükitehnikat: linooltrükki. Graafikapäeval valmivate tööde formaat on postkaardisuurune ning kursuse lõpptulemusena saavad osalejad endale käsitsi trükitud kaardikesed.
Tööprotsess algab ideekavandi loomisega, seejärel lõigatakse välja pilt, ning trükitakse tõmmis. Kursuse käigus antakse lastele lühike ülevaade sellest, mis on traditsiooniline vabagraafika ja selle tehnilised põhimõtted ning näidete varal vaadatakse tagasi kunstiajalukku.
Graafikapäev on sobilik lastele alates 8. eluaastast.
Osavõtjate arv on piiratud, grupi suuruseks on maksimaalselt 12 last.
Kursusel osalemiseks on vajalik eelnev registreerimine: eo.muuseum@gmail.com või telefonil +3725549024.

Laste graafikapäev Laste graafikapäev
Laste graafikapäev Laste graafikapäev

 

7.07.-13.07. RAKUPAKU vol. 2
Rakukeraamika ja pakutrüki workshop
Juhendajad: keraamik Ingrid Allik ja tekstiilidisainer Monika Järg


Rakukeraamika ja pakutrüki workshop on valdkonnaga seotud inimestele (kunstnikud, disainerid, kunsti- ja käsitööõpetajad) enesetäienduse võimalust pakkuv töötuba. Ilusa ilma korral toimub töötuba muuseumi õuel ning kõigil huvilistel on võimalik jälgida pakutrüki ja rakukeraamika tehnikates esemete valmistamist jälgida. Töötuba ühendab pakutrüki ja rakukeraamika tehnikad ning selle tulemusel valmib kollektsioon praktilistest savinõudest ja sisustustekstiilidest, mida luues võiks mõelda interjöörile, kus need hiljem kasutust leiavad või inimesele, kellele esemed kingiks on mõeldud.
Trükipakk on töövahend, mille abil saab jätta jälje. Jälg võib jääda mustrist, emotsioonist, endast. Pakk võib olla puust, kivist, papist või näpuvajutusest. Jälg võib olla habras või tugev, nähtav või nähtamatum – täpselt niisugune nagu me seda edastada soovime ja käsitleda oskame.
Raku (jaapani keeles: rõõm, nauding, lõõgastus, lihtsus) mõiste on kujunenud 16. sajandil Jaapanis koos zen-budismi ja teetseremoonia levikuga. Tänapäeval tähistame läänemaailmas selle sõnaga keraamika tehnoloogiat, kus poorsest savist põletatud esemed võetakse tangidega otse tulikuumast ahjust ja jahutatakse kiiresti põleva materjaliga täidetud kinnises nõus. Kui tavaliselt lõpeb keraamika tegemine paljude jaoks eseme ahju panekuga, siis raku puhul on oluline kogu protsess. Saame oma silmaga näha, kuidas glasuur ahjus sulama hakkab, ise esemed ahjust välja tõsta ja lõplikult viimistleda pärast jahtumist. Ja seda kõike vaid tundide jooksul!
Sel korral pühendume põhiliselt naked raku' le , mis on läänes arenenud raku tehnoloogia haru. Selles tehnikas jääb puhtale savipinnale ainult läbi eemaldatava pealiskihi läbi tunginud suitsujoonis. Katsetame ka suvesse sobivat taimede ja suitsuga "maalimist" keraamikale.

Nii savi kui tekstiil on jälje jätmiseks tänuväärsed materjalid – tundlikud, paindlikud, väga erineval moel käsitletavad ning lõpuks ka praktilised. Workshop ühendab keraamika ja tekstiili läbi pakutrüki, et anda osalejale kogemus erinevate materjalide kasutamisest sama idee käsitluses. Kuidas minu loodud jälg töötab erinevatel materjalidel? Kuidas saan sõnumit, väljenduslikkust, faktuuri ja värvi selle abil luua ja võimendada?
Workshop algab erinevatest materjalidest pakkude ettevalmistusega. Lõigates, liimides, sidudes saab tekstiilile ning savile pressimiseks sobivad töövahendid ehk trükipakud. Töötuba jätkub keraamika vormimise, trükimustri kandmisega savile ja tekstiilile ning saviesemete glasuurimise ja põletamisega. Lõpetuseks eksponeeritakse kaunimad ja huvitavamad workshopi tulemused näitusel Evald Okase Muuseumis.

Registreerimine ja lisainfo:
Kursuse maksumus on 55 EUR. Kuna osalejate arv on piiratud, siis on vajalik eelnev registreerimine e-maili teel: eo.muuseum@gmail.com või RAKUPAKU Workshopi kontakttelefonil +372 53 406 402. Kursuste hind sisaldab juhendamist, materjale keraamika ja väiksemamõõduliste tekstiilitrükiste tegemiseks, keraamika glasuurimist, põletamist. Suuremate tektsiilitööde tegemise soovi korral, palume materjali ise kaasa võtta (sobivad puuvillased, linased, polüesterkangad ja nende segud – kangad, mis kannatavad 120˚C juures pikemaajalist triikimist). Kursuse eest tasumine toimub kahes osas. Koha broneerimiseks on vajalik ettemaksu tasumine summas 25.- EUR, mille tasumise tähtaeg muuseumi arvele on 7.juuni 2012. Muuseumi arveldusarve: MTÜ Evald Okase Muuseum, 221022264616, Swedbank. Teine osa koolitusest tasutakse suvekooli tulles. Kursustel mitteosalemise korral ettemaksu ei tagastata. Soovi korral on workshopi osalejatel võimalus ööbida ka muuseumimajas või telgiga õue peal. Täpsem info kursuste ja ööbmisvõimaluse kohta e-maili teel.

Rakupaku workshop

 

28.07. - 29.07. Moekunstnike Ühenduse workshop /moejoonistus/
On saanud traditsiooniks, et igal suvel võõrustab Evald Okase Muuseum Moekunstnike Ühenduse workshop'i, mille korraldajaks on ühenduse moekunstnikud Anu Hint, Anne Metsis ja Liivia Leshkin. Kolme päeva jooksul toimub muuseumis moekunstike enesetäienduse töötuba, kus kunstnikud harjutavad kätt moejoonistuste ja figuuri joonistamises. Töötoast võtavad osa moekunstnikud Eestist ja välismaalt.

Moekunstnike workshop Moekunstnike workshop

 

18.08 - 19.08. Laste kunstipäev "Ta on sinu sees, vaata ainult", juhendaja Agnes Liiv
Algus kell 12.00
Tasuta

Me vaatame Evald Okase loomingut,
vaatame enda sisse ja endast välja
ning laseme Tal tulla.

Laste kunstipäev on ajendatud Evald Okase mõtetest, kus inspiratsioon tuleb ise, teda pole vaja ootama jääda. Ta on Sinu sees, Sinu ümber, reisides, bussis istuvates ja seisvates inimestes.

Evald Okase Muuseumis toimuva kunstipäeva tegevusi saadabki tore "bussisõit" muuseumiruumides, kus peatume maalide, taieste juures, et neid lähemalt vaadelda, kõnetada. Ilusa ilma korral maalime läbi "akna", mille igaüks paigutab vastavalt soovile- vaatega bussi sisemusse või vaatega välja. Maalida võib nii inimesi kui ka loodust, miniatuurselt või suurelt. Lastel on võimalus valida erinevate värvide ja vahendite vahel (guaššid, akrüülid, õlipastellid, harilik pliiats jne).

Kunstipäevast osavõtt on tasuta ning ei eelda eelnevat kokkupuudet kunstiõppega või kunstiringides osalemist. Vajalik on vaid huvi joonistamise ja maalimise vastu ning soov veeta üks ilus päev muuseumis.

Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com