EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
Uudiste arhiiv

Pühapäeval, 6.veebruaril kell 16.00
Evald Okase näituse "PIIRI LIISA JA 100 MADONNAT"
avamine Uue Kunsti Muuseumis.

Aeg ruttab halastamatu kiirusega. Muutuvad tõekspidamised, teisenevad iluideaalid.
Aga on ka püsiväärtusi, mis ajavoolus tugevnevad, kirgastuvad.Üheks selliseks väärtuseks on eesti maalikunsti rahvusromantiline osa. Ühes reas Johann Köleri, Kristjan Raua, Jüri Arraku igavikuliste teostega seisab kindlasti ka Evald Okase portree kihnu neiust Eliisabet Kösterist, maalitud 55 aastat tagasi.
Eald Okas. Piiri Liisa

Selles väikeseformaadilises õlimaalis on väga palju tundevarjundeid - noore eesti naise meelekindlus ja tahtejõud, aga ka tagasihoidlikkus ja soe emalikkus. Teose nimi "Piiri Liisa" ütleb, et tollal 16-aastane tüdruk oli pärit Kihnu Turukülas asunud Piiri talust, mis 1981. aastal maha põles. Täna, enam kui pool sajandit hiljem, elab lesknaine Eliisabet Rootsikülas ja teda tuntakse uue kodu järgi Tani Liisana. Elu on tema vastu karm olnud - kogu Tani meespere on läbi õnnetuste hukkunud. Ometi on Liisa tänaseni säilitanud mehise ning tasakaaluka meele. Valvsa ema meele, mille kunstniku terav silm tabas juba Liisa neiueas. Ja nii võikski maal "Piiri Liisa" kanda ka allkirja "Kihnu madonna".

Evald Okase maalinäitus "Piiri Liisa ja 100 madonnat" annab ülevaate 96-ndat eluaastat sammuva Evald Okase loomingust. Kunstnik on jäädvustanud madonnasid nii Eestis, Jaapanis, Indias, Prantsusmaal kui Itaalias. Meistri lõuenditel leidub ka impressioone kaugetest suurlinnadest. Eriti soojad ning tundeküllased on kunstniku pereliikmete portreed. Kirka koloriidiga aktijoonistused reedavad Evald Okase virtuoosset joonistamisoskust. Hoolimata kõrgest east on meie rahvusliku maalikunsti maestro endiselt aktiivne looja - tema värvilised tuššijoonistused kannavad aastaarve 2009 ja 2010!

Evald Okase enam kui poolsajandi pikkuse loometee ülevaatenäituse "Piiri Liisa ja 100 madonnat" avamine leiab aset pühapäeval, 6. veebruaril kell 16.00 Pärnu Uue Kunsti Muuseumis. Ootame avamisele Piiri Liisat, Evald Okase pereliikmeid ning kõiki Pärnu kunstisõpru.

Mark Soosaar

Näitus toimub koostöös: Evald Okase Muuseumi, Eesti Kunstimuuseumi, Tallinna Kunstihoone ja Kihnu Kultuuri Instituudiga.
Toetajad: Pärnu linn ja Eesti Kultuurkapital.

Näitus avatud Uue Kunsti Muuseumis 6.veebruarist - 28.märtsini 2011

Uue Kunsti Muuseum avatud iga päev 9-19.00 Esplanaadi 10, Pärnu tel: 4430772

Piiri-Liisa Piiri-Liisa
Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com