EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
Uudiste arhiiv

Evald Okase 100. sünniaastapäevale pühendatud näitus.

Evald Okas 100Kolmapäeval, 30.septembril kl.16.00 avatakse Vana-Võromaa Kultuurikojas Evald Okase 100.juubelile pühendatud näitus "Evald Okas 100".

Evald Okas (28.11.1915. – 30.04.2011) alustas maaliõpinguid Riigi Kunsttööstuskoolis 1931.aastal ning lõpetas need 1941.aastal. Ta esines näitustel alates 1939.aastast. Enam kui 70 loomeaasta vältel oli ta väga produktiivne ning pälvis mitmeid aunimetusi, tähelepanu ja publikumenu.

Kunstniku läbi ajastute ulatuv looming on jäädvustanud oma aega ja kaasaegseid, aga peegeldanud ka arengukäike ja murranguid, mida eesti kunst on läbi elanud. Tema maalikäsitlusele on olnud algusest peale omane ekspressiivsus, mis aastakümnete jooksul on arenenud tõusujoones. Vastuvõtlikuna kõikvõimalikele muljetele on ta ühtlasi lähtunud oma visioonidest, väljendanud end oma meelismotiivide kaudu.Tema temperamentsele loomusele olid lähedased stiihilise elujõu avaldused looduses ja moodsas urbanistlikus keskkonnas, ühiskonnas ja indiviidide elus. Seda elujõudu õhkub tema veetlevatest, varjamatult erootilistest aktidest. Teda on mõnevõrra mõjutanud nii konstruktiivne kui ka ekspressiivne suund abstraktses maalis, ent ta pole siiski kunagi loobunud figuratiivsusest, tunnetades virtuoosliku joonistajana ning figuuri käsitlejana oma tugevust selles vallas. Koolituselt maalijana õppis ta kiiresti valdama erinevaid graafilisi tehnikaid, tõustes ka sel alal oma aja juhtivate kunstnike hulka. Elavusega paeluvad tema illustratsioonid , sealhulgas eeposele "Kalevipoeg"(1961). Omaette väikesed šedöövrid on tema eksliibrised, mille hulk küünib 3000-ni.

Näitusel "Evald Okas 100" on kogumik teoseid Evald Okase Muuseumist.
Näituse kuraatorid on Mari Roosvalt ja Kai Koppel.

Näitus on avatud kuni 08.novembrini 2015.

Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com