EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
Uudiste arhiiv
Mari ja Uno Roosvalti ühisnäitus "Märkmik"

MärkmikAlates 12. märtsist on Toompea lossi kunstisaalis avatud MARI ROOSVALTI (1945) ja UNO ROOSVALTI (1941) ühisnäitus "Märkmik". Näitust saab külastada 24. aprillini 2014.

Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis (Eesti Kunstiakadeemia) maalikunsti eriala 1969. aastal lõpetanud Mari Roosvalt on töötanud kunstiõpetajana Tallinna 7. Keskkoolis, Tallinna 46. Keskkoolis, Tallinna Kunstikoolis ja Tallinna Pedagoogikaülikoolis. Alates 1992. aastast on Mari Roosvalt olnud tegev erinevatel ametikohtadel Tallinna Eesti Kunstiakadeemias. Näitusetegevuses aktiivselt alates 1970. aastast osalevat Mari Roosvalti on tunnustatud mitmete mainekate auhindadega, sealhulgas 2006. aastal Konrad Mäe nimelise maalikunsti preemiaga. Mari Roosvalt on Eesti Akvarellistide ühenduse liige ja Eesti Maalikunstnike Liidu esinaine.

Uno Roosvalt on hariduse omandanud 1956–1962 Tartu Kunstikoolis ja 1963–1969 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis maali erialal. Aastatel 1970-2011 töötas Uno Roosvalt Eesti Kunstiakadeemias maalikunsti õppejõuna, aastatel 1985-1995 maali kateedri juhatajana. Näitustel osaleb alates 1968. aastast. Uno Roosvalt on alates 1975. aastast Eesti Kunstnike Liidu liige. Uno Roosvalti on tunnustatud mitmete autasude ja preemiatega ning tema teoseid kuulub Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi ja Tallinna Kunstihoone kogudesse ning paljudesse erakogudesse.

Avatav näitus valmis 2013. aasta oktoobris Itaalias, Mazzano Romano külalisateljees saadud muljete põhjal. Mari Roosvalti akvarellid on inspireeritud meeleoludest, mis tekkisid viibides iidses külas Rooma lähistel ja külastades Roomat ning kogedes vahetult linna läbi sajandite kogunenud ajaloolisi kihistusi. Mari Roosvalt jääb enda sõnul avatava näituse teostes truuks abstraktsele, romantilis-modernistlikule vaimsusele.

Uno Roosvalti loomingu läbivaks motiiviks viimase enam kui nelja aastakümne on olnud loodus ja rannamaastikud, ning suurimaks kiindumuseks põhjamaade kaljud ja mäed ning nende mitmekesine graafiline fraktuur. Avatava näituse teostes püüdis Uno Roosvalt enda sõnul leida kontakti ja ühtlasi ka portreteerida Mazzano Romanot. Joonistamine selles vanas linnas pakkus autorile tõelist naudingut, kuna varasemas loomingus ei ole kunstnik linnamotiividega nii põhjalikult tegelenud. Kunstniku sõnul meenutas iidse Itaalia külakese paberile talletamine kadakate joonistamist Muhu saarel.

Näituseid Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit.

Lisainfo:
Eesti Kunstnike Liit
ekl@eaa.ee

Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com