EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
Uudiste arhiiv

EVALD OKASE MONOGRAAFIAT TUNNUSTATI 2009. AASTA EESTI KAUNEIMA RAAMATU TIITLIGA

3. veebruaril kuulutati Eesti Rahvusraamatukogus välja 2009. aasta 25 kauneimat Eesti raamatut ja 5 kauneimat Eesti lasteraamatut.
Žürii tunnistas üheks 2009. aasta kauneimaks raamatuks Evald Okase monograafia, mille väljaandjaks on MTÜ Evald Okase Muuseum ja Eesti Keele Sihtasutus. Raamatu koostajateks on Mari Roosvalt ja Jüri Okas, teksti autoriks kunstiteadlane Ants Juske ning väljaande on kujundanud Tiit Jürna.
Monograafia annab ülevaate Eesti ühe produktiivseima ja laialdasema publikumenuga kunstniku Evald Okase elust ja loomingust, tuues lugejani 118 fotot ja 339 reproduktsiooni (maal, graafika, joonistus).

2009. aasta Eesti kauneima raamatu valiku tegi 9-liikmeline žürii, pöörates tähelepanu vormi ja sisu kooskõlale ning teostusele. Evald Okase monograafiat hindas žürii järgmiselt: „Hästi struktureeritud paljude elementidega terviklik kujundus. Minimalistlikult, hea materjalitunnetusega tehtud kaas. Sisaldab nii maali ja loomingut kui ka eluloo fotosid, mis piltide ja tekstide hulgale vaatamata on seotud eesmärgipäraseks tervikuks.“
25 kauneima raamatu žüriid juhtis disainer ja õppejõud Mart Anderson. Žüriisse kuulusid Ruth Huimerind, Gunnar Kalajas, Kadi Kiipus, Anne Pikkov, Indrek Sirkel, Kalle Toompere, Endla Toots ning üks välisliige, šveitsi disainer ja kirjastaja Urs Lehni.

Võidutööde väljakuulutamisel avati Rahvusraamatukogus näitus võitnud raamatutest.
Evald Okase Monograafia rändab sel aastal koos teiste võitnud trükistega veel Balti ja Frankfurdi raamatumessi ekspositsioonile ning tuleval aastal maailma kauneimate raamatute konkursile Leipzigis. Eesti Rahvusraamatukogu koostatud rändnäitus ringleb Eestis ja välismaal. Esimene rändnäitus välismaal toimub märtsis USAs New Yorkis.

Raamatukujunduskonkursi korraldasid Eesti Kujundusgraafikute Liit, Eesti Kirjastuste Liit, Eesti Disainikeskus, Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Rahvusraamatukogu.
Väljapanekut konkursi võitnud raamatutest on võimalik külastada Rahvusraamatukogu 6. korruse galeriis kuni 25. veebruarini.

Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com