EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003

Näitused 2017

 

27.05. – 10.09.
Ekspositsioon Evald Okase töödest: joonistused, graafika, maal, objektid

Ekspositsioon Evald Okase töödest Ekspositsioon Evald Okase töödest


Evald Okase portselanmaal27.05. – 09.09.
Evald Okas. Maalida kõike !
muuseumi II korruse näitusesaalid

Evald Okas Muuseumis on vaadata Mai Levini kureeritud näitus "Maalida kõike!" Evald Okase maalimisrõõm laienes ka ümbritsevatele esemetele: ustele, toolidele, väiksematele tarbeesemetele, Ta on viljelenud lakkmaali ning kavandanud vaipu ja köiteid. Muuseum tutvustab seda tahku kunstniku loomingus esmakordselt. Näitus hõlmab E.Okase põikeid tarbekunsti alates Riigi Kõrgemas Kunstikoolis õppimise ajal 1939.aastal maalitud taldrikutest kuni viimasel loomeperioodil maalitud toolideni, milliseid on näitustel juba nähtud. Neis põikeis avaldub tema maalijatemperament, millele lõuend molbertil jäi väheseks. Osa objekte seisab maali- ja tarbekunsti piiril, olles mõeldud kodukaunistamiseks: maalitud uksed-aknad ja ahjud, vitraaž, pereliikmetele kingitud taldrikud ja prossid. Ta on teinud ka paar kavandit n.ö. näitusevaipadele ("Stseen Kalevipoja teemal", ühistöös Adamson-Ericu ja Mari Adamsoniga, 1954, gobelään, ETDM, praegu eksponeeritud Riigikogus). Kindlasti nakatas Adamson-Ericu või lemmikkunstniku Picasso mitmekülgsus, teisalt on selline kihk – maalida kõike enda ümber – olnud omane ka teistele kunstnikele, näiteks, Elmar Kitsele. Igal juhul väärivad sellised ekskursid kõrvalaladele tähelepanu kunstniku loomingu kui terviku mõistmise seisukohalt. Näituse lahtioleku ajal toimub väljaande "Evald Okase maalitud ahjud" esitlus.

Näitust saab külastada kuni 9. septembrini.

Maalida kõike! Maalida kõike!
Maalida kõike! Maalida kõike!

 

Speed of Space27.05. – 25.06.
Noore Skulptori preemianäitus 2017
Skulptuuri kiirus / Speed of Sculpture
Kuraator: Kirke Kangro

muuseumi galerii ja pööningusaal

Näituse ja preemia eesmärk on tõsta esile noori skulptoreid ja installatsioonikunstnikke, toetada nende loomingu produktsiooni ja avada nende loomingut laiemale publikule. Näitusele saavad kandideerida EKA noored installatsioonikunstnikud ja skulptorid. Tingimuseks on, et teosed peavad olema loodud käimasoleva akadeemilise aasta vältel. Esitatud töödest teeb valiku komisjon, näitusele pääsenud töödest valitakse grand prix ning II ja III koht. Auhinnasaajad saavad preemiaks reisi suvel toimuvale olulisele kunstisündmusele (Veneetsia Biennaal, Manifesta, Documenta, Berliini Biennaal jt). Seekordne preemia viib võitjad Kasseli Documentale. Näituse töid hindab rahvusvaheline žürii, publik saab valida ka oma preemia näituse vältel.

Noore Skulptori preemianäituse võitjad on selgunud!
Žürii koosseisus Jass Kaselaan, Jüri Ojaver, Stacey Koosel, Kristi Kongi ja Agur Kruusing jagasid NSPN 2017 preemiad järgmiselt:
I koht (jagamisel):
Johannes Luik (I BA)
Siim Elmers (I BA)
II koht:
Kadi Maarja Võsu (III BA)
III koht:
Eva Mustonen (I MA)
Eraldi äramärkimise pälvis Katrin Enni (II BA)
Erasmus-tunnustusega märgiti ära Alexandra Mitterhuberi ja Martyna Kosiarz'I teos.
I, II ja III koha võitjad saavad auhinnaks reisi Kasseli Documentale!
Suur tänu: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstiakadeemia installatsiooni- ja skulptuuri osakond, Evald Okase muuseum

Näitust saab külastada kuni 25. juunini.

NSP NSP
NSP NSP

 

Pop & glam27.06. – 16.07.
"Pop & glam". Ivar Kaasik ja Andro Kööp. Kuraator: Harry Liivrand
muuseumi galerii

Kahe nimeka eesti uuspop-kunstniku Andro Kööbi ja Ivar Kaasiku maalinäituse "Pop & glam" keskendub mõlema maalija figuratiivsele loomingule, mis käsitleb visuaalse dialoogi pidamist muusika- ja filmimaailma ikooniliste tegelastega, ning ka rannatemaatikat, samuti kunstnike abstraktsele loomingule, kus tõuseb esile erinevaid väljendusviise sünteesiv ja moodsalt tõlgendav lähenemine.

pop & glam pop& glam
pop & glam pop& glam

 

08.07. – 06.08.
"BioGlass " näitus-installatsioon workshopil valminud töödest  
muuseumi pööningusaal

11ndat korda toimuva Haapsalu kuuma klaasi sümpoosioni ja sellele järgneva sümpoosioni näituse nimeks on seekord BioGlass.  Plaanis on kokkumängud ja interpretatsioonid klaasi ning taimede, looduse ja/või teadusega. Kaasame traditsiooniliselt ka teiste erialade inimesi seekord loodame koostööd teadlaste ja klaasikunstnike vahel.  Esineb klaasikunstnikke Saksamaalt, Taanist, Belgiast, Poolast ja Prantsusmaalt ning loomulikult ka Eestist.

bioglass bioglass
bioglass bioglass
bioglass bioglass

 

Vajudes läbi18.07. – 06.08.
Sirja-Liisa Eelma. Krista Mölder. Vajudes läbi
muuseumi galerii

On suvi. On ruum. On illusioon. On (loodetavasti) valgus, mis pimestab, ent ühtlasi toob välja midagi uut. Kõik tundub pagana lihtne, ent käepide siiski puudub. Aga see on isegi tore. Maa vajub või hoopis avaneb.

Piir (kunsti) olemise / mitteolemise vahel.

Krista Möldrit huvitab viia fotograafiliste vahenditega (sh video) läbi üks tasandikutest, mis tooks välja eri tüüpi reaktsioonid lõpmatusele.

Sirja-Liisa Eelma nihestab ruumi ja selle detailide tähendusi. Ruumiosade kujutamisega ja taasesitamisega maalivahenditite kaudu toob ta pindadesse pinnalisusesse sisse ruumi ja kolmanda mõõtme.

Vajudes läbi Vajudes läbi
Vajudes läbi Vajudes läbi
Vajudes läbi Vajudes läbi

 

Malle Leis11.08. – 10.09.
Klassiku varju all. Perekond Malle Leis, Villu Jõgeva, Sandra Jõgeva.
Kuraator: Sandra Jõgeva

muuseumi galerii, pööningusaal

Näituse dominant, nagu selle pealkirigi vihjab, on Malle Leisi (1940) teosed. Ekspositsiooni on valitud hulk maale klassiku hiigelloomingust, mida on nüüdseks üle 1000 õlimaali, lisaks veel tuhandetes eksemplarides Malle Leisi ja Villu Jõgeva koostöös valminud unikaalses siiditrükitehnikas serigraafiad ning samuti tuhandetes kokku loetavad akvarellid, mis tihti ei jää ei oma formaadilt ega töömahukuselt Malle Leisi õlimaalidele alla.

Eesti üks kineetilise kunsti pioneere, Villu Jõgeva (1940) eksponeerib oma kineetilisi objekte.

Sandra Jõgeva eksponeerib oma isiknäitusel uut installatsiooni "Softcore", mis tegeleb, nagu mitmed ta varasemadki teosed, üle kümne aasta pikkuse kogemusega dominatrixina. Installatsioon valmis koostöös fotograaf Jaak Kikase ning graafilise disaineri Teet Raudsepaga.

Kõik näitusel eksponeeritud tööd on autorite omandis.

Klassiku varju all Klassiku varju all
Klassiku varju all Klassiku varju all
Klassiku varju all Klassiku varju all
Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com