EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Näitused 2011
4.06. – 31.08. Evald Okase joonistused, graafika, maal, objektid

Muuseumi teisel korrusel on kuni suve lõpuni avatud püsiekspositsioon Evald Okase töödest, mis annab ülevaate kunstniku loomingust läbi aastate.

Evald Okase näitus Evald Okase näitus
Evald Okase näitus Evald Okase näitus

 

4.06. – 30.06. Näitus V.A.H.I
Maalid, fotod. Valeri Vinogradov, Helen Vinogradov, Ivo Vinogradov ja Anne Parmasto.

V.A.H.I. on ühe perekonna näitus. Evald Okase Muuseumis eksponeeritav väljapanek on esimene kord, kus perekond ühise ekspositsiooniga üles astub.
Perekonna viimase kahekümne aasta kevaded-suved-sügised on seotud Läänemaaga, paljud maalidki on sündinud just seal ning nüüd eksponeeritakse loomingut ühise väljapanekuna Haapsalus.
Näituse nimi koosneb kunstnike eesnime tähtedest: V kui Valeri (isa), A kui Anne (ema), H kui Helen (tütar) ja I kui Ivo (poeg). Väljapanekul näeb kõrvuti perekonna foto- ja maaliloomingut.
Valeri loomingust näeb külastaja kunstniku viimaseid akrüülis teostatud abstrakte; Ivo eksponeerib aktimaale ning Anne abstrakte. Helen täiendab väljapanekut fotodega 2009. aastal Gruusias pildistatud seeriast.
Valeri on lõpetanud EKA, on EKL liige aastast 1991. ning vabakutseline kunstnik; Anne on lõpetanud EKA, on EKL liige aastast 1993. ning TÜ maali ja kompositsiooni dotsent; Ivo on lõpetanud EKA ning esinenud näitustel maalidega ning nahatöödega alates 2004; Helen on BFM bac viimase aasta üliõpilane, Sleepwealkers-i juht ning esinenud fotodega näitustel alates 2009.

V.A.H.I. V.A.H.I.
V.A.H.I. V.A.H.I.
V.A.H.I. V.A.H.I.

 

02.07.-22.07. Näitus IDEAALMAASTIK 
Kristi Paap, Kaire Rannik, Anneli Tammik, Berit Teeäär, Ketli Tiitsar, Maria Valdma.
Kaasaegne ehtekunst.

Eesti Kunstiakadeemia metallikunsti osakonna lõpetanud kuue kunstniku ühisnäitus tutvustab autorite uuemat individuaalset loomingut kujundades selles ühenduses omamoodi ideaalse maastiku. Maastikuks võib siinkohal nimetada nii kaasaegset kunstivälja, millele autorid end koos oma teostega paigutavad, kui ka töödes peegelduvat materjalide, värvide, vormide ja struktuuride koosmõju. Kindlasti on ideaalmaastik iga loovisiku jaoks erinev ja eriline – pigem seisund kui miski visuaalselt tajutav.
Kuidas kirjeldada selle pealtnäha eriilmelise seltskonna ühisjooni, mis neid teistest ehtemaastikul tegutsejatest ja koolkondadest eristavad? Üheks tunnusjooneks võib pidada keskendumist inimesele (sageli autorile endale), tema lähiümbrusele ning tunnetele: leibkond, koduigatsus, halb ja hea, sünd ja surm, omaenda peegeldus... Teiseks – idee võimu materjali üle. Hoolimata materjalide mitmekesisusest – puit, hõbe, kasetoht, kumm, vask, plastik, kuld, tekstiil jt, on valik otsekohene ja aus – näivusel pole siin kohta.
Vaatamata sellele, et aastaid on mäng tarbe- ja kujutava kunsti piirimail just siinse ideaalmaastiku loojaid iseloomustanud, on see nende jaoks pigem iseenesestmõistetav viis ehtekunsti käsitleda kui protest viimase traditsiooniliste vormide vastu. Küsimus pole vormis.
Püüdmata end konkreetselt ühe või teise väljakupoolega siduda, vastandutakse ehk vaid neile, kelle kramplik püüe ehte elitaarset positsiooni säilitada käsitlust kunstipiiridest üha süvendab.
Ideaalmaastik on segu seisunditest ja "piltidest" – iga autori ja vaataja jaoks erinev.

Ideaalmaastik Ideaalmaastik
Ideaalmaastik Ideaalmaastik
Ideaalmaastik Ideaalmaastik

 

24.07. –11.08. NEW OLD LOOK. Moekunstnike Ühenduse näitus,
kuraatorid Yumiko Okazaki (Jaapan), Anu Hint, Anne Metsis.

E.Okase muuseumis toimuv näitus NEW OLD LOOK  on saanud oma pealkirja Cristian Diori 1947. aasta kollektsiooni nime järgides.
Moekunstnike Ühenduse "New Old Look" on tänapäeva võtmes ja erineb kardinaalselt C.Diori omast.
Pakume välja valgest mulaazipaberist arhitektoonilise kollektsiooni torsodel, mis mängib  uudsetel vormi lahendustel.
Lõplik viimistlus antakse mudelitele värvi pritsimise meetodil Aleksander McQueeni 1999. aasta kollektsiooni valmimist imiteerides.
Nii ühendame omavahel kahe kadunud moekunstniku moeloomise võtted.
Värvimise protsessi jäädvustame filmilindile ja seda võivad jälgida ka näituse külastajad.

Näitusel on väljas ka audentsete ajalooliste Jaapani kimonote kollektsioon.

New Old Look New Old Look
New Old Look New Old Look

 

14.08. –31.08. Näitus "on ira marcher sur Mars"/ "Ükskord me kõnnime Marsil"
Antoine Lejolivet ja Nicolas Schneider (Prantsusmaa).

Antoine Lejolivet ja Nicolas Schneider1.-14. augustini resideerivad Evald Okase Muuseumis kunstnikud Nicolas Schneider ja Antoine Lejolivet Prantsusmaalt, et Haapsalu miljööst inspireerituna loominguga tegeleda. Kunstnike Haapsalus veedetud aeg koosneb residentuurist, workshopist ja näitusest.

N. Schneider ja A.Lejolivet on koos näitustega üles astunud alates 2010. aasta septembrist. Oma teekonnal on nad ühiste väljapanekutega liikunud Nancyst läbi Strasbourgi Metzi (Nancys Galerie Lillebonne'is, Accélérateur de Particules Strasbourgis ja Metzi Kaasaegse Kunsti Keskuses Faux). Nende "Jalutuskäigu Marsil" lõpetab näitus Evald Okase Muuseumis Haapsalus, Eestis.

Kunsntnike kolm eelmist näitust koosnesid erivormilistest joonistustest, "polyform drawing", mida eksponeeriti ruumiliste installatsioonidena.

Haapsalus, Evald Okase Muuseumis, seisavad Nicolas Schneider ja Antoine Lejolivet vastamisi uue väljakutsega - luua teistsuguses aegruumilises situatsioonis. Väljapanek koostatakse sel korral üheskoos ja samaaegselt, lühikese perioodi jooksul Haapsalus kohapeal, mida esitletakse 14.-31. augustini samas muuseumis toimuval näitusel.

Koos luues, oma töid kõrvutades ja neid muuseumis eksponeerides, jätkatakse juba eelnevatel näitustel alguse saanud teemadega.
Tegu on küll kahe koos töötava, kuid samas kahe täiesti erineva kunstnikuga. Koos tegutsevad kaks täiesti erineva mõttemaalimaga isiksust, kes jälgivad teineteise loomingut, arutavad, vahetavad mõtteid ning jõuavad seeläbi ühisosani. Nende ühine looming on justkui maastik, mida nad läbivad rännates läbi aja ja ruumi, lastes end voolust kanda.
Kunstnike meelisväljendusvahendid on valgus, vesi, helid. Nende teosed on kui osad maastikust, mida nad on kas vaadelnud või siis ise välja mõelnud ning joonistamine on sealjuures mõlemale olulisim väljendusvahend.

Neljal küll järjestikku toimuval, kuid üksteisega mittesarnaneval näitusel mängivad kunstnikud meisterlikult aja ja ruumiga. Vaatajani tuuakse ühisel maastikul läbitu: kujutluspildid ja objektid, mis kõik jutustavad oma loo.

http://www.nschneider.fr
http://antoine.frmdbl.com
http://www.encastrable.net/

Ükskord me kõnnimeme Marsil Ükskord me kõnnime Marsil
Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com