EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
2019
2017
2015
2013
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003

Rahvusvaheline Kuuma Klaasi Sümpoosion 2010 KLAASIPOEESIA
9. juuli – 16. juuli

Klaasinäitus KLAASIPOEESIA 16. juuli - 4.august

2010. aasta suvel toimuvad klaasipäevad juba kaheksandat korda. Sellel suvel on sündmuse teemaks “Klaasipoeesia”.

Klaasipäevade eesmärk on viia kokku erinevast rahvusest kunstnikke ning pakkuda huvilistele võimalust jälgida klaasiga tegelemise loomingulist protsessi.
Samuti soovivad klaasikunstnikud “oma” materjali – klaasi - teiste erialade kunstnikele tutvustada. Eelnevatel aastatel on sümpoosionil osalenud nii skulptoreid, arhitekte kui ka maalikunstnikke. Seekord kutsume klaasipäevadele lisaks klaasikunstnikele luuletajad, et näha, mis saab niivõrd erinevate kunstialade sümbioosist, mismoodi mõjutab luule klaasikunstnikke või mida hakkab kuuma hõõguva klaasiga peale üks luuletaja. Tulikuuma voolava klaasi ja selle tardumise poeetilisust oleme iga kord ise kogenud ja seda publikugagi jaganud.

Klaasipäevade südames, vabaõhu- klaasipuhumisstuudios Evald Okase Muuseumi õuel toimetavad ühe nädala jooksul publiku silme all erinevast rahvusest kunstnikud. Nende loomingulist tegevust on oodatud vaatama kõik huvilised. Klaasikunst ja eriti klaasipuhumine on pealtvaatajalegi eriliselt kaasahaarav ja huvitav. Punaselt helendavast tulikuumast klaasist teoste sündi ja hiljem näitusel juba samu valmis töid ei ole võimalik näha iga päev.
Lisaks lihtsalt sulaklaasi maagiale näeme ka osalejate erinevust ning professionaalsust – kunstnikel on kõigil ju oma “käekiri” ja see tähendab, et ka omad võtted ja tehnikad.

Kutse 2010

Ootame klaasipäevadele osalema pigem isepuhujaid kui meistritega töötavaid kunstnikke. Lisaks Eesti kunstnikele on kutsed osalemiseks saadetud Prantsuse, Portugali, Belgia, Hollandi, Soome, Rootsi, Saksa, Läti, Leedu, Poola, Venemaa kunstnikele.

Haapsalu sümpoosion on võrreldes teiste omataoliste mujal maailmas toimuvate üritustega tegelikult märkimisväärne – klaasiahi on kasutada vajadusel ööpäevaringselt ja kellaaegadest olulisemaks oleme alati pidanud loomevabadust, eksperimenteerimisvalmidust ning ka töö käigus tekkinud uute ideede teostamist. Seejuures on osalejad alati üksteisel nõu ja jõuga abiks olnud.
Nii ongi Haapsalu klaasipäevadele omaseks kujunenud omalaadne ühine loomeenergia; spontaansus, mängulisus, eksklusiivsus.

Sümpoosioni lõpetab 16. juulil näituse „Klaasipoeesia“ avamine Evald Okase Muuseumis, kus eksponeerime klaasipäevade jooksul valminud töid. Sümpoosionile järgnevad väljapanekud on Eesti klaasikunstis väga erilised ning olulised just tehnikate tõttu. Puhutud klaasi meie näitustel mujal tegelikult eriti palju näha ei saagi. Sel suvel tähistab muuseum kunstnik Evald Okase 95. juubelit ning selle erilise sündmuse puhul saab ka sümpoosionijärgne näitus olema korraldatud tavalisest suuremas mahus.

Rahvusvahelise Kuuma Klaasi Sümpoosioni „Klaasipoeesia“ korraldajad:
Kati Kerstna
Kai Koppel
Kairi Orgusaar

Lisainfo: Kati Kerstna, tel 5290779, eo.muuseum@gmail.com, kati@multireklaam.ee
Klaasipäevad 2010 Klaasipäevad 2010
Klaasipäevad 2010 Klaasipäevad 2010

 

Laupäeval, 10.juulil algusega kell 19.00
esineb Evald Okase muuseumis
Tiit Born
kavaga
Armastus teisest pilgust
kaasa teeb Peep Ojaveski kitarril.

Pilet 100.- krooni tund enne algust kohapeal.

Klaasipäevad 2010 Klaasipäevad 2010
Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com